Каталог СКС   I  Наръчник Фъстъци и Сусам  I  Технологии   I   Открити дни  I Медии и Преса

За Поръчки: +359 887 353 393 I Отстъпки при ранни заявки на Базови семена

* Тази максима припомни на земеделците г-н Тодор Петров, технически мениджър в „Агрева” по време на открит ден край ямболското село Роза.

* Значим дял в полетата на ЗКПУ „Напредък” заемат зърнено-житните на Семенарска къща Садово и това  не е случайно. Със своята адаптивност и продуктивност те се наложиха в цялата страна! – посочи г-н Стоил Славов, председател на земеделската структура. – Особена почит и благодарност отправям на фамилия Драгушеви и нейния екип от професионалисти.

 

В средата на изминалата седмица домакин на една от мащабните прояви на Семенарска къща Садово бе екипът на земеделска кооперация „Напредък” в с. Роза. Тя е една от доказалите се вече 3 десетилетия успешни структури в страната, залагайки на професионализъм и иновации в агробизнеса. Преди обявения час тук се събраха близо 70 производители от региона. Начало на събитието постави г-н Тодор Петров, техн. мениджър в пловдивската компания.

– Добре дошли на всички, радваме се за проявения интерес от ваша страна и изказваме благодарност към колектива на г-н Стоил Славов, който успя да организира и изведе тези прекрасни опити с нашите сортове.

На свой ред Елица Михалева, агроном в кооперацията направи кратка характеристика на полето, посочвайки основните дейности.

– Добре дошли и от мен в нашето опитно поле, което организирахме заедно с екипа на „Агрева” и на представителя за региона г-жа Йовка Божилова. Предшественикът тук е рапица, площта подготвихме много добре, а сеитбата направихме на 13 ноември с посевна норма 22 кг на декар. Поради късната сеитба и братенето настъпи късно. Подхранихме посева с 25 кг карбамид и благодарение на падналия през април дъжд (около 30 литра) пшениците се развиха, но след това дойде дълго засушаване. През този период беше внесен листен тор, наложи се и да валираме.

Последното мероприятие, което осъществихме е внасяне на хурбицид, фунгицид и листен тор от Солифид и Потентате в доза 300 мл/дка. И това е днес състоянието на посева…

ПРЕПОРЪКИТЕ  НА СПЕЦИАЛИСТА:

Въпреки късната сеитба виждате, че пшениците се развиват добре. Има какво да се очаква от тях. Наскоро тук имаше дъжд и след седмица картината ще е по-различна. Но за да бъде състоянието на посева впечатляващо, заслугата е на добрата селекция и навреме изведените мероприятия. Всеки земеделец знае: Всичко започва от семето…

Разбира се, дейностите в агротехниката на всяка култура за съответните региони и полета са различни. И когато нещо се пропусне или не е извършено по правилата, тогава обикновено не го отчитаме като наша грешка, а започваме да търсим причините в посевния материал, независимо какъв е той. И обикновено правим необосновани заключения: „този сорт не е добър, не става…”

Препоръчваме ви:

>> Започнете да сеете по-рано и задължително полагайте семената на сухо. В края на септември-началото на октомври почти винаги времето е благоприятно за сеитба. Семената ще останат в почвата и при последващ дъжд те ще поникнат и ще се развият нормално. Ако изчакаме да завали и тепърва да влизаме в полетата със сеялките, то вегетацията ще закъснее, защото поникването е късно, времето за братене – по-малко, следва зимен покой с по-малко братя.

>> Нашата основна цел е да постигнем братене наесен, за да може до влизане в зимния покои растенията да образуват 3 до 4 братя, след което рано напролет те ще се развиват едновременно и ще бъдат продуктивни. Затова се фокусираме към по-ранна сеитба.

Но в случая стопаните веднага отбелязват, че ще се наложи да се борят с житната муха. Да, това е необходимо, но ние все пак се стремим да осигурим най-благоприятните условия сортът да достигне своя потенциал. Естествено това зависи от природата. В началото на културата са й необходими 14 дни, за да образува един брат. На по-късен етап това време вече се удължава…

>> Съответно сеитбата трябва да бъде направена с норми от порядъка на 300-350 до 450 кълняеми семена на кв. м. Ниската посевна норма ще ви гарантира по-добро братене, тъй като културата брати докато запълни празните пространства в площта. Основният добив, които целим, идва от братята.

Когато заложим ниска посевна норма, братенето е по-активно, братята отнемат силата на основното растение, по този начин растенията израстват на височина, характерна за сорта, обикновено 75-80 см. А когато се заложат по-гъсто, те се конкурират и израстват повече.

>> За да постигнем добро братене, ние ви съветваме хербицидите да бъдат внесени наесен, за да може културата да има пространство да брати и да влезе в зимния покой чиста от плевели. Тогава рано напролет тази практика отпада от задачите. Разбира се, при пропуск може да се влезе с коригиращо третиране, но избирателно. Защото ако плевелите не са в точната фаза, когато трябва да се изведе борбата с тях, те също водят до стрес при пшениците, а поредицата от стресове се отразява върху добива.

>> И не на последно място – преборвайки се ефективно с плевелите, хранителните вещества ще бъдат насочени към развитието на културата. Трябва да посочим още, че наесен при формирането на братята растенията образуват много добра коренова система. Всеки брат допълнително пуска корени и това е предпоставка те да усвоят колкото е възможно повече хранителни вещества от почвата, както и да използват по-ефективно и влагата.

>> Ние от Агрева и Семенарска къща Садово ви препоръчваме основното торене да планирате след братенето.Защото до тази фаза и по време на братене на растенията не им е необходим толкова много азот. Основно това е периодът след братене, преди вретенене, когато хранителните вещества ще бъдат включени във формирането на зърното. В противен случай се предизвиква буен растеж на пшеницата, тя развива огромна биомаса.

Българските пшеници са силни, с много интензивен растеж, отличават се съществено от европейската селекция. Така че или трябва да влизате с растежен регулатор или да спазвате правилата.

>> Относно торенето с колегите коментираме, че трябва да сменим подхода на хранене на пшеницата, защото полетата не са еднакви. Не е редно на всеки посев, на всяко поле да внасяте една и съща торова норма и това да става по едно и също време. Необходимо е посевите да се обследват и храната да се подаде в точния момент. Т.е. дейността да бъде прецизирана.

Семенарска къща Садово, „Ай Ди Империал” и „Агрева” имат представители в цялата страна, които са много добри специалисти, ще ви посъветват и окажат съдействие.

***

Със Семенарска къща Садово и с уважаваната от мен фамилия Драгушеви работим от много години. Пробвали сме всички продукти, не само семената, но и торовете, продуктите за растителна защита. Особена почит оказвам на Драгушев – старши, той точно казано е роден за лидер и днес съм щастлив, че присъства на нашата проява. По 18 сорта пшеници, ечемик, тритикале сме залагали на нашите полета.

Елица Михалева е четвърта година агроном в кооперацията. Потърсихме отговор на въпроса: „Добре ли през вашия поглед на специалист до този момент се представят сортовете на семенарската къща?

– Държа да отбележа, че имаме опита и опората на специалистите от компанията. Представителят за региона, г-жа Йовка Божилова, е изключителен професионалист. Всеки сорт на СКС е достатъчно добър, но ми правят впечатление Терес и Зебрец. Общо зърнено-житните при нас заемат 4500 дка, значим е делът на българските пшеници.

Промо оферта "Базови Семена' до 30.06.2024

400 лева отстъпка на тон при заявка до 30.06.2024 - Поръчайте на 0887 353 393