Каталог СКС   I  Наръчник Фъстъци и Сусам  I  Технологии   I   Открити дни  I Медии и Преса

За Поръчки: +359 887 353 393 I Отстъпки при ранни заявки на Базови семена

Годината ще е успешна за добрите агрономи коментират експерти от Семенарска къща Садово

Преимуществата на години като тази се оценяват единствено от учените, работещи върху генетичното подобряване на растенията. Стресовите условия разкриват потенциала на растения и фермери да оцеляват във всякакви ситуации. Природата подпомага селекционния процес за оценка на адаптивния потенциал на бъдещите кандидат сортове и улесняват селекцията на подходящи за изменящия се климат генотипове.

За фермерите метеорологичните условия носят повече тревоги и силно притискат бюджета в опит да се подпомогнат растенията да преживеят с минимални загуби сушата. За пореден път на изпитание са подложени уменията на агрономите за управление на посевите в критични ситуации. А както се вижда в последните седмици те се справят много добре.

Независимо от късното поникване посевите от зимни житни култури се развиват добре в цялата страна. Малка част от стопаните успяха да засеят преди ранните октомврийски дъждове и се радваха на нормално поникване. Но дори и в тези ниви сушата силно затрудни есенната вегетация и братенето на пшеницата и ечемика. Същевременно редките посеви, главно в Южна България, бяха нападнати и от насекоми, септория и дори ръжда. Първите третирания за такива стопанства започнаха още на есен. В Северна България традиционно проблемите с насекоми през есен са по-малки, но трябва да се отчете и факта, че там имаше единични добре развити ниви по време на масовото разпространение на цикади и житни мухи.

Масово поникване при пшеницата и ечемика тази година се наблюдаваше след началото на декември. За щастие зимата не донесе критично ниски температури за преобладаващата част от стопанствата. Измръзване и изсъхване се наблюдава само в райони със силна ветрова ерозия. Напролет имаше условия за изтегляне на посевите, но повечето стопани успяха да валират навреме. Нивите с по-сериозни поражения от житни мухи и недобро хранене все още показват ясни признаци на стрес. Те изостават в развитието си и докато масово пшеницата и ечемика са във фаза стъблообразуване – 1-2 стъблен възел вече ясно се виждат, то в такива райони все още растенията братят. Продължителната суша тази пролет не улеснява протичането на тази фенологична фаза. Ако скоро не паднат значими от стопанска гледна точка валежи пролетните братя няма да имат шанс за нормален цъфтеж и наливане на зърно.

Като цяло годината е тежка за зърнопроизводителите, но не е фатална. Наложи се подхранване за стимулиране на пролетното братене и развитието на кореновата система, борба с неприятелите за спасяване на нежните растения във фаза 1- 3 лист. Вече се забелязват поражения от житната пиявица, първи симптоми на брашнеста мана и кафява ръжда в Южна България. Много фермери са решили, че сушата ще забави и развитието на плевели и малко късно наваксват с третиранията с хербициди.

Към момента не е коректно да се правят прогнози за добиви, тъй като всички се надяват на достатъчно влага през април не само заради поникването на пролетниците, но и за да могат да се развият пролетните братя на есенните култури и да формират достатъчно класове. Рекорди не се очакват, но ще откроят добрите стопаните с адекватни на ситуацията технологични решения и правилен избор на подходящи за техните условия сортове.

Неблагоприятните условия наесен поставиха много фермери пред дилемата дали да разорат нивите, на които нямаше никакво поникване до началото на декември. Стопаните се опасяваха, че едва поникналите растения ще измръзнат и се съмняваха в пролетното братене. Нито едно от тези опасения не се оправда.

Сортовете зимна мека пшеница и тритикале, създадени в Семенарска къща Садово, независимо от дългата суша и закъснял старт на вегетацията, презимуваха успешно дори във фаза 1- 3 лист. Първата частна селекционна компания в България има традиции в създаването на стабилни, пластични генотипове, чиито високи добиви се гарантират от добрата сухо, зимо и и студоустойчивост, увеличен коефициент на братене, подобрена устойчивост към основните болести и скъсяване на стъблото. Всички сортове пшеница на СКС са с бърз начален темп на развитие и в момента се открояват с добро братене и общо състояние на посевите. Сорт Аполон както винаги формира повече братя и в оптимално наторените посеви вече има по 4 – 5 добре развити братя. В много добро състояние са площите с Лазур, Тракийка и Зебрец. Стресът е преодолян без видими поражения в посевите. Нормално братене и стъблообразуване има в цялата страна. Интерес тази година предизвиква и новият регистриран сорт Терес. В много стопанства в цялата страна той се представя отлично на фона на продължителната суша и късно поникване, като в неговите площи няма измръзване, изтегляне или изсъхване. Растенията вече формират 2 стъблен възел в Южна и започват да удължават стъбло в Северна България. Изпреварва го в развитието само тритикалето сорт Мусала в южните части на страната.

Основна грижа през следващите седмици ще бъде опазването на посевите чисти от появилите се фитопатогени – брашнеста мана и ръжди, както и от вече сериозното нападение на житна пиявица. Така чаканите априлски дъждове ще помогнат за нормалното развитие на формираните братя и ще успокоят фермерите. Но всъщност тези от тях, които са заложили на българската селекция и са се погрижили да нахранят, освободят растенията от допълнителната конкуренция на плевели и са ги запазили от мухи и фитопатогени, могат да разчитат на тяхната добра адаптивност при всякакви условия. Правилните решения в управлението на земята водят до успешни резултати.

Промо оферта "Базови Семена' до 30.06.2024

400 лева отстъпка на тон при заявка до 30.06.2024 - Поръчайте на 0887 353 393