Каталог СКС   I  Наръчник Фъстъци и Сусам  I  Технологии   I   Открити дни  I Медии и Преса

За Поръчки: +359 887 353 393 I Отстъпки при ранни заявки на Базови семена

Затоплянето на времето в последните седмици събуди не само пшеничните посеви , но и проблемите в тях. Като цяло рискови блокове с есенници не се наблюдават в цялата страна.

Продължителната суша миналото лято затрудни качествената предсеитбена обработка на площите. Някои стопани предпочетоха да засеят след плитко дискуване, спазвайки агротехническите срокове. В други случаи сеитбата закъсня и растенията нямаха достатъчно време за добро братене преди изпадането в зимен покой. В подобни случаи, съчетани с леки почви и по-силни ветрове има изтегляне, но сравнително меката зима и липсата на много ниски отрицателни температури не причиниха повреди от измръзване. Опърлени листа се забелязват в някои посеви, но възелът на братене не е засегнат и растенията се възстановяват нормално.

Повишаването на температурите стимулира летежа на житни мухи и цикади, които все още носят риск от пренос на вируси и поражения на слабо братилите посеви. На нетретираните с хербициди на есен площи се развиват интензивно както житни, така и широколистни плевели. Нападение от септория може да се види в посеви с различни сортове в цялата страна.

Масово пшеницата и ечемика се намират във фаза братене, като тритикалето в Южна България вече е с първи стъблен възел. Предстои активна вегетация и потребностите от минерално хранене се увеличават. Въпреки цените на торовете в момента е задължително да се осигури достатъчно азот, за да се стимулира както братенето на по-слабо развитите посеви, така и да се обезпечи формирането на основната вегетативна маса и развитието на културите. Влагозапасяването в много райони все още е ниско и стопаните изчакват по-стабилни валежи преди да престъпят към масово торене на есенниците.

Без да е критична за момента, тази вегетационна година тепърва ще поставя предизвикателства пред хората, свързани със земеделието.

Промо оферта "Базови Семена' до 30.06.2024

400 лева отстъпка на тон при заявка до 30.06.2024 - Поръчайте на 0887 353 393