Каталог СКС   I  Наръчник Фъстъци и Сусам  I  Технологии   I   Открити дни  I Медии и Преса

За Поръчки: +359 887 353 393 I Отстъпки при ранни заявки на Базови семена

Сусамът е културата, която най-много ще се отблагодари на стопаните, казва съсобственикът на Семенарска къща Садово

– Г-н Драгушев, последната Ви придобивка е нова производствена линия за заготовка на семена фъстъци. Как се стигна до идеята за нея?

Тя има своята предистория, която започва преди повече от 20 години, когато създадохме Семенарската къща с основен предмет на дейност селекция, сортоподдържане и семепроизводство. Линията е проектирана като предприятие за заготовка на семена фъстъци. Тя е резултат както от усилията на нашия екип, така и на нашите партньори – Институтът в Садово, Селскостопанска академия, Аграрният университет.

Една част от нашите селекционни полета се намират в Аграрния университет. Друга част са в Института в Садово и третата голяма част са при нас. Кооперирахме екипите от учените и науката, защото винаги сме вярвали, че това, което може да предложим, трябва да се базира на нови сортове, нова генетика, семена, които са високодобивни.

 – Защо Садовският фъстък е толкова популярен вече дори и в Италия?

Много е вкусен. Притежава невероятни ароматни качества. Освен това е и много полезен – подобрява общото състояние на човека. Противодейства на сърдечно-съдови заболявания. Поддържа нисък холестерол. Има благоприятно влияние върху кръвната захар. Съдържанието на мазнини, протеини, белтъци и въглехидрати във фъстъците е изключително благоприятно за здравето. Италианците обичат Садовския фъстък.

 – Защо препоръчвате на производителите да разширяват площите с фъстъци?

Фермерите трябва да започнат производство в по-голям мащаб. Фъстъците подобряват почвата, повишават органичното съдържание. Много е важно, че две трети от азота, който фъстъкът акумулира, остава в почвата, което е един голям плюс при сеитбата на следващите култури. Ние се надяваме, че нашите фермери ще бъдат мотивирани и ще увеличават всяка година площите си с фъстъци. Културата отговаря на изискванията, поставени по Зелената сделка.

На второ място. Няма селекция на фъстъци в Европа. Ние сме единственият селекционен център. Поради тази причина считаме, че възможността за реализация на семена фъстъци за европейските ни партньори е много важна.

 – Казахте, че фъстъкът е азотфиксираща култура и това отговаря на изискванията по Зелената сделка. Българските производители обаче опонират, че това е култура, която остава извън субсидирането. Какво трябва да се направи, за да получат фермерите необходимата подкрепа?

Голям успех беше създаването на Асоциацията на фъстъкопроизводителите. Хората се обединиха, за да могат да защитават своите интереси. Разбира се, че би могло още какво да се желае, защото фъстъците са били оставени сами да вървят по течението много години. Подкрепата за тях е минимална. До ден-днешен ние трудно се борим с фъстъците, които идват от чужбина, но нашите фъстъци са хубави. Добивът е прекрасен и ние се надяваме, че ще успеем да наложим отново Садовския фъстък – както на трапезата на българина, така и на българските полета.

 – Разкажете и за сусама.

Това е нова култура за нас. Два сезона я отглеждаме. Садово е единственият селекционен център, който работи с тази култура. Това е най-южната култура, най-сухоустойчивата. Културата, която най-много ще се отблагодари на стопаните. Тя не изисква особени капиталовложения. Изключително е пластична. Може да бъде сята на слята повърхност. Може да бъде сята редово. Може да бъде сята като първа култура, може като втора. Не е взискателна към влагата.

 – Много зърнопроизводители бяха на Открития ден, който организирахте. Споделиха, че искат да разнообразят отглежданите култури.

Аз разговарях с някои от тях. Предлагаме нови възможности, които са индустриални. Това са култури, които благодарение на науката, могат да се сеят и прибират механизирано, без използването на работна ръка.

 – Всеки от тях ще Ви попита за пазара. Той е най-важен за всеки производител.

Европейските държави внасят повече от 1 млн. тона фъстъци, включително и България. Пазарът в ЕС е лишен от собствено производство на практика. Поради тази причина ние считаме, че възможностите за реализация на стокова продукция фъстъци ще бъде изключително атрактивна, не само за българската индустрия, но и за европейската такава.

Вече има интерес от страна на производителите на растителни масла, от предприятия за изпичане на ядки, от производители на олио. Сусамовото олио е едно от изключително полезните растителни масла. То не отстъпва по качества на зехтина. Да не забравяме и промишлеността, която произвежда хляб. Тя също е с голям интерес към тази култура, защото до този момент сусам се внася от чужбина. Така че, ние сме оптимисти по отношение на пазара и реализацията на продукцията.

Източник: agro.bg

Промо оферта "Базови Семена' до 30.06.2024

400 лева отстъпка на тон при заявка до 30.06.2024 - Поръчайте на 0887 353 393