Каталог СКС   I  Наръчник Фъстъци и Сусам  I  Технологии   I   Открити дни  I Медии и Преса

За Поръчки: +359 887 353 393 I Отстъпки при ранни заявки на Базови семена

<<>> С нескрито вълнение в приветственото си слово пред стотици гости от страната и чужбина посочи г-н Светлозар Драгушев, съсобственик на Семенарска къща Садово по време на Деня на фъстъка, организиран на връх Кръстовден в базата на компанията в Чешнегирово.
<<>> Европа внася повече от 1 млн. тона фъстъци (вкл. и страната ни). Възможностите за развитието на подотрасъла са нова страница в земеделието. Фъстъците са поминък на стопаните от Садовския регион, но тази бобова култура е алтернатива и в много други части на страната. Защото ползите от ядките са големи, от растението – също.

Преди 12 години в базата на водещата българска компания в с. Чешнегирово бе официално открита модерна линия за заготовка на семена от житни култури, а днес на 14 септември, екипът, в присъствието на стотици гости от различни региони на страната и чужбина има удоволствието да открие новото предприятие за заготовка на семена от фъстъци. Иновативният български земеделец търси възможности и начини за разнообразяване на дейностите, за добра доходност и опазване плодородието на почвите. Това бе и повод в този ден да пропътуват няколко стотин километра зърнопроизводители от Силистренско и Бургаско, от Русенско и Видинско, които с интерес се запознаха с особеностите и технологията по отглеждане на фъстъците и сусама. И това още веднъж им показа, че в лицето на екипа на Семенарска къща Садово имат сигурен партньор…
Г-н Тодор Джиков, зам. министър на Министерството на земеделието, също засвидетелства внимание към присъстващите.

-Уважаеми гости, уважаеми земеделски производители, скъпи партньори от Италия, Гърция, Австрия, Швейцария, имаме удоволствието да ви приветстваме с добре дошли на откриването на нашия празник – празника на Садовския фъстък – започна г-н Светлозар Драгушев (на снимката). – По традиция тази година е втора, в която ние организираме това мероприятие, съвместно с Института по растителни и генетични ресурси „К. Малков“ в Садово.
Преди 21 години заедно с моя баща и моя брат Петър, създадохме „Семенарска къща Садово“. Фокусирахме се в три основни направления в нейното развитие – селекция и сортоподдържане, семепроизводство, изграждане на предприятие и линии за заготовка на семена. Някои от вас си спомнят 2012 г., когато се събрахме тук и открихме линията за заготовка на семена от зърнено-житни култури и този комплекс зад вас. А днес сме се събрали да открием втора линия, следващото предприятие, предприятие за заготовка на семена от фъстъци.
„Семенарска съща Садово“ в момента разполага и със семена пшеница, които си имат своите почитатели навсякъде. Сортовете Аполон, Лазур, Зебрец, Тракийка… са добре познати на много зърнопроизводители в страната. През последните няколко години с ИРГР започнахме активна работа по селекцията на фъстъци и на сусам, начело с нашия научен ръководител доц. Стаматов. Към настоящия момент имаме регистрирани в Европейската сортова листа няколко сорта. Лотос е единият от тях, той е вече известен не само у нас, италианците са буквално влюбени в него. А миналата година след 3-годишно изпитване излезе регистрацията на два нови сорта – Гранат и Канна.
Цялата ни дейност през тези 21 години е насочена към създаване на нови високопродуктивни сортове, с комплексна устойчивост на различни заболявания, такива които могат да донесат значителни ползи на земеделските производители, както в страната, така и в чужбина. „Семенарска къща Садово“ стопанисва около 9000 декара земя в три землища – в селата Чешнегирово, Богданица и Козаново.
Фъстъците са ми слабост, те са и сантимент! Хората от Садово са закърмени с този поминък и много семейства в общината отглеждат културата и до ден днешен. Тя им носи допълнителни доходи, някои дори се издържат с тях.
Аз няма да ви говоря за българските фъстъци, но те са прекрасни и като вкусови качества и като аромати. Това ги отличава от всички останали сортове, които се произвеждат по света и затова са търсени и у нас, и в чужбина.
Възможностите за развитието на производството на фъстъци са нова страница в бизнеса ни. Нашите очаквания и надежди са той да се развива и да заема все по-големи площи в страната. Фъстъците, знаете добре, че са една от културите, която фиксира значително количество атмосферен азот, обогатява почвата с органично вещество, допринася за по-добрата й аерация. А ядките се отличават с множество здравословни ползи – те са една чудесна храна.
Възможностите за производство и реализация на продукцията в рамките на европейските страни са изключително големи. Днес ние имаме удоволствието заедно с вас да открием нашата нова производствена линия за заготовка на фъстъци, с която се надяваме, че ще постигнем отлично качество, хубав фъстък, търсен, желан и необходим.


ПОГЛЕДНАТ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ФЪСТЪКЪТ НОСИ МНОГО ПОЛЗИ!
Със селекцията на културата в Садовския институт се занимава доц. д-р Станислав Стаматов, от отдел Селекционно-генетичен и сортоподдържане на фъстъци и сусам, който представи сортовете:

-В момента сме застанали пред селекционната градина на Семенарска къща Садово. Първите четири пояса представляват напреднали генерации на самия селекционен процес. Тук са разположени стабилни линии и всяка от тях е кандидат-сорт. След тях са хибридизационните участъци и първите звена на селекционния процес. А накрая е сортоподдържането, изключително важно мероприятие за всяка култура. Отнема минимум 3 години.
В института в Садово работим усилено по селекцията на фустъците и сусама. ИРГР е собственик на немалко сортове с много добри вкусови качества. Селекцията и сортоподдържането са способни да повишат с 15 до 30% добивите, останалите вече се дължат на агротехниката.
Практически значими дейности и моменти при отглеждането на културата припомни Роман Бозов, технически мениджър торове в „Ай Ди Империал“.

 

Източник: agrovestnik.com